Quantcast
Channel: concourstraining – Werken bij de EU
Viewing all articles
Browse latest Browse all 26

Hoe begin je die felbegeerde Europese carrière?

$
0
0

Verslag Meet & Greet WerkenbijdeEU 8 april 2017

Studiegenoten Anouk Smid en Willemke van Vaals hebben een strakke planning: eerst naar de EU-talk, dan naar de concours-sessies en later bij de borrel zoveel mogelijk inside information scoren bij oud-trainees. Samen met ruim 300 andere belangstellenden oriënteren ze zich op een Europese carrière tijdens de Meet & Greet van WerkenbijdeEU op zaterdag 8 april in de Jaarbeurs in Utrecht.

“Ik ben vooral benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van Nederlandse EU-ambtenaren”, vertelt Smid. “Na vandaag hoop ik beter voorbereid te zijn op het concours.” Het concours  – waar deze Meet & Greet op focust – is één van de manieren om binnen te komen bij de EU. Jasper de Boer van WerkenbijdeEU: “Dit voorjaar is er weer een mogelijkheid om deel te nemen aan het algemene concours voor startend beleidsmedewerker bij de EU. Alle studierichtingen op hbo- en wo-niveau worden toegelaten.”

Meer Nederlanders bij de EU

WerkenbijdeEU ondersteunt en begeleidt bij het deelnemen aan een concours, legt Sonja Kuip uit tijdens de opening: “Ons doel is de instroom van Nederlanders bij de Europese Unie te vergroten.” Nederlanders worden in de EU over het algemeen zeer gewaardeerd voor hun professionaliteit en flexibiliteit. Kuip: “We zijn misschien wel eens wat te direct, maar we zijn ook pragmatisch, spreken onze lid Europese rekenkamer, Alex Brennenkmeijertalen, kunnen goed omgaan met mensen van andere culturele achtergronden en we zoeken naar oplossingen.”

Tijdens de speech van Alex Brenninkmeijer, lid van de Europese Rekenkamer, blijkt dat Europese oplossingen van steeds groter belang zijn. Bijvoorbeeld om in onze veranderende samenleving problemen als grensverdediging, aanslagen en ontwikkeling van arme regio’s aan te pakken. “Ik geef graag tegengas tegen de mineur over Europa, want er gebeurt zoveel goeds.”

Een baan in Brussel

Vervolgens voeren dagvoorzitter Annemarie van Campen en medewerkers van verschillende Europese instellingen een kort panelgesprek over werken in Brussel. Willem Noë, die bij de Europese Commissie werkt aan Europese uitbreiding en als econoom in maar liefst zes DG’s (zelfstandige eenheden binnen de Commissie) heeft gewerkt: “Je doet uniek werk in een grote internationale gemeenschap. En hoewel sommigen Brussel een stad zonder ziel noemen, staat er tegenover dat je er heel goed kunt eten. En woonruimte vinden is geen probleem!”

brochure over het concours bij de EUMaar hoe krijg je zo’n felbegeerde baan in Brussel? De cijfers zijn tegen je, geeft panellid Roderick Harte toe. Van de vele mensen die zich voor het laatste concours aanmeldden, bleven er 159 over, waarvan slechts zes Nederlanders. Maar met hard werken is het absoluut haalbaar, daar is Harte het levende voorbeeld van. Twee jaar geleden zat hij zelf nog tijdens een Meet & Greet in de zaal. Inmiddels heeft hij het concours succesvol doorlopen, veel genetwerkt- “Dat is niet vies en eng” – en is hij onlangs begonnen met zijn eerste baan als analist Internationale Handel bij het Europees Parlement. En dat toverwoord ‘netwerken’, daar kunnen de deelnemers na het panelgesprek meteen mee beginnen op de informatiemarkt waar oud-trainees en EU-ambtenaren aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ook handig: deelnemers kunnen op de markt hun Europass cv laten checken, tussen het bezoeken van de deelsessies door.

Quiz

bezoekers Meet & greet concours EUKoen Hendrix begint de sessie ‘EU-concours: van sollicitatie tot je eerste functie’ met een kleine quiz: wie herkent de logo’s van alle Europese instellingen? De meeste mensen moeten het antwoord schuldig blijven. Niet zo gek, vindt Hendrix, want naast de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement heb je bijvoorbeeld ook de Europese Ombudsman, de Rekenkamer, het Europees Hof van Justitie en nog tientallen andere instellingen en agentschappen. Wat voor medewerkers zoeken deze instellingen? “Er zijn veel economen, juristen, vertalers en tolken nodig. Maar ook buiten die vakgebieden is van alles mogelijk. Voor het huidige concours zijn slechts drie toegangseisen: je moet EU-burger zijn, minimaal twee talen spreken, en een universitair of hbo-diploma bezitten.”

Het concours

Jasper de Boer en Roderick Harte vertellen op hun beurt over ‘Scoren tijdens het concours’. “Het publicatieblad, ofwel de aankondiging van het concours is jouw bijbel”, tipt Harte. “Hierin staan alle stappen, deadlines en tests beschreven.” Het totale traject duurt ongeveer een jaar. “De tijdsdruk tijdens de eerste examens is best hoog”, weet De Boer. “Dus het is van belang om zoveel mogelijk te trainen. Na inschrijving kun je bij WerkenbijdeEU online oefenmodules opvragen door je aan te melden voor de Talent Pool van WerkenbijdeEU.” De computer based IQ-test voor je abstracte, numerieke en verbale kennis vindt plaats in één van de testcentra. Daarna volgt de postbakoefening, E-Tray, een gesimuleerde werksituatie waarin je een dossier overgedragen krijgt vol e-mails van collega’s en lobbyisten. Harte: “Over dit dossier moet je stellingen beantwoorden. Het is daarom slim om tijdens het lezen van het dossier al een tijdlijn uit te schrijven met deadlines en data die je in de e-mails bent tegen gekomen. Sommige vragen gaan bijvoorbeeld over de mogelijkheid om een afspraak naar een bepaalde datum te verzetten.” Stap drie van het concours is een assessment. De laureaten belanden uiteindelijk op de zogenaamde ‘reservelijst’ en mogen vanaf dat moment lobbyen en solliciteren naar verschillende functies.

Werkervaring

laureaten EU-zoncours“Laureaten op de reservelijst krijgen via hun inbox vacaturelijsten binnen”, vertelt Michaël de Boer tijdens de sessie ‘Je eerste functie en daarna’. Het publiek van deze sessie is vooral nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor mensen met al specialistische werkervaring. Of had je meteen na het afstuderen met een concours moeten beginnen? Alexandra Ekkelenkamp, werkzaam bij de Raad, stelt dat enkele jaren werkervaring buiten de EU zijn nut kan hebben. “De gemiddelde leeftijd van het concours is wat hoger dan die van een echte starter. Tijdens het concours zelf maakt ervaring misschien niet alles uit, maar later in je werk kan het in je voordeel werken. Je hebt een beter beeld van hoe de wereld eruit ziet.”

Tijdelijke en specialistische functies

Het concours is niet de enige manier om je Europese carrière te beginnen, blijkt tijdens de sessies van de Single Resolution Board (SRB) en de Europese Investeringsbank. Vacatures binnen deze instellingen staan gewoon online en de screening gebeurt door de instellingen zelf. Zij mikken op zogenaamde mid-careers: mensen met specialistische werkervaring. Ook voor tijdelijke functies binnen de EU hoef je niet eerst een concours te doorlopen. “In een tijdelijke functie kun je kijken of de EU iets voor je is, terwijl je aan je netwerk bouwt en werkervaring opdoet in Europese context”, vertelt Annieke Logtenberg tijdens de sessie ‘Tijdelijke functies en lobbyen in het EU-labyrint’. En ze adviseert nog: “Leer Frans. Dat spreken we veel in Brussel en je onderscheidt je van de rest door een derde taal vloeiend te spreken.”

Vele wegen leiden naar Brussel en Luxemburg. Deelnemers maken dan ook gretig gebruik van de mogelijkheid panelleden en andere EU-ambtenaren te spreken tijdens de afsluitende borrel. Welk DG past bij mijn achtergrond? Hoe kan ik meer punten scoren met mijn cv? Hoe begin ik? De aanwezige experts weten deelnemers de juiste kant op te wijzen. Wil je ook weten hoe jij het beste een Europese carrière kunt starten? Oriënteer je op onze website, op onze social media kanalen Facebook of LinkedIn. Heb je daarna nog vragen, mail je vraag dan naar . Inschrijven voor het concours kan tot woensdag 3 mei, 12.00 uur.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 26